skoki-tandemowe-2Kuchnia indyjska jest tak urozmaicona jak i cały kraj. Indie zamieszkiwane są przez liczne narodowości i społeczności, obywatele wyznają różne religie, a co za tym idzie i kuchnia indyjska jest bardzo urozmaicona.
Można rozróżnić na przykład kuchnię bombajską, której główną potrawą jest kaczka po bombajsku czy bombajska chałwa, ale i w tej kuchni są naleciałości na przykład kuchni portugalskiej (Portugalczycy osiedlali się tutaj już w XVI wieku wraz ze swoją wiarą kulturą i kuchnią).Na kuchnię północnych Indii wielki wpływ miał islam. Unika się tu spożywania wieprzowiny, preferuje drób i łagodne przyprawy a podstawą pożywienia są chlebki capatti, czyli duże pszenne placki.
Na wschodzie kraju popularny jest ryż i soczewica a także ryby, a kucharze słyną z przyrządzania doskonałych słodkich potraw z białego sera.
Na południu kraju rozwinęła się kuchnia wegetariańska (niektórzy twierdzą, że to skutek religijnego zakazu spożywania wołowiny). Południowe potrawy są bardzo ostre, a podstawa pożywienia, (mimo że nie jest tu nagminnie uprawiany) jest ryż. Do wielu potraw dodawane jest mleko kokosowe a także miąższ.
Specyficzne potrawy indyjskie zyskały popularność na całym świecie i w większości dużych miast można znaleźć indyjskie restauracje z tradycyjnymi, charakterystycznie przyprawionymi potrawami. W kuchni indyjskiej najbardziej popularnymi przyprawami są: imbir, nasiona granatu, chili, curry, czarnuszka, kolendra, kardamon, garam masala, kurkuma, gałka muszkatołowa i wiele wiele innych. Kuchnia indyjska jest bardzo aromatyczna.